Puslearbejde i haven – hvad er det?


Arbejdet i haven i midten og slutningen af juni består hovedsagelig af det, vi kan kalde puslearbejde.

Sikre planterne med opbinding

Det er fx op- og tilbinding af slyngplanter, der fortsat vokser, således at de ikke skal hænge for meget ud over gangarealer, stier, terrasse og græsplæne. I nogle tilfælde må vi også klippe en gren eller to.

Fjern døde grenstykker

Nogle arter af planter kan få visne grenspidser eller endda hele grenpartier efter blomstring, og de står nu tilbage med visne blade på de døde grenstykker. Det ses primært hos japanske kirsebær, dværgmandel og rosenmandel, men også spisekirsebær, blommer og pærer kan opføre sig sådan.

Det er svampesygdommen Grå monilia, der er årsagen. Den begynder i blomsterne, og breder sig ind i grenene. I praksis i haverne er den eneste løsning at klippe de døde grene af, gerne et lille stykke ind i det friske, så sikkerheden for at fjerne svampen helt størst.

Det er også sådan, at de grene, der har blomstret i år, ikke giver blomster mere. Næste års blomster kommer på de grene, der vokser frem i år, så dem skal man bevare.

Måske tid til en ny plante

Har problemet stået på i flere år eller er de døde grene ikke bare grenspidser, men større grenpartier, er det værd at overveje at fjerne planten og erstatte med en ny – måske end en, der ikke tilhører Prunusslægten, som er de mest udsatte. Dvs. kirsebær- og blommeslægten.


Hvis du planter en ny plante af kirsebær-/blommeslægten igen samme sted som den gamle, skal jorden skiftes ud med jord, hvori der ikke har stået en fra den slægt de seneste 5-6 år, fordi der er opstået det, der hedder jordtræthed.

 

Nyttedyr mod skadedyr


I drivhuset kan vi nu risikere spindemider på agurkeplanterne og mellus (hvide fluer) på tomatplanterne. Dem bekæmper du bedst med små nyttige rovdyr. Mod spindemiderne bruger du rovmider, og mod mellus bruges snyltehvepse.
Prioriter vandet

Hvis du må vande i et eller andet omfang i haven, er det de mest vandkrævende planter, der skal have først. Det er planter, der er sat her i foråret, og af dem først og fremmest stedsegrønne og Rhododendron.
Mange sommerhilsner ☀️🌻
Jens, Lundhede Planteskole.

Spørgsmål? Kontakt mig endelig på tlf. 97 45 43 21 eller info@lundhede.com 😀

'THE PRESIDENT'

Clematis

Dybt blå120,-


'MADAME LE COULTRE'

Clematis

Cremehvid


120,-


KØB / MERE INFO
'GIBRALTAR'

Azalea-hybrid

Rhododendron


262,-


KØB / MERE INFO
'AUTUMN BLISS'

Rubus Idaeus

Hindbær72,-


KØB / MERE INFO
'DON MUSCAT'

Vitis vinifera

Vindrue


145,-


KØB / MERE INFO

'RITA'

Juglans regia

Valnød


682,-


KØB / MERE INFO

GRATIS TIPS TIL HAVEN

Vores egen haveekspert,
Aksel, deler GRATIS ud af sine mange tips til haven både på:

Facebook

Hjemmesiden

YouTube 
 
 
Lundhede Planteskole, Gindeskovvej 22, 7540 Haderup, Denmark
info@lundhede.com   |   www.lundhede.com

Ønsker du IKKE flere nyhedsbreve fra Lundhede Planteskole?

Klik her for at afmelde

Email Marketing by ActiveCampaign